Makaron z karczochami

Zawsze powtarzam, że warto próbować nowych rzeczy. Tak samo było z tym daniem. Karczocha przyrządzałam po raz pierwszy i okazało się, że smakuje wyśmienicie!

Składniki na dwie porcje:

  • 150 g makaronu,
  • 1 duży karczoch,
  • 2 plastry szynki parmeńskiej ( lub innej dowolnej),
  • 2 pomidory śliwkowe,
  • 5-6 pomidorów suszonych,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,
  • sok z 1 cytryny,
  • pieprz i sól,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego,
  • szczypta estragonu,
  • rukola,
  • mozzarella,

Sposób przygotowania:

Pomidory oraz szynkę pokrój w kostkę. Makaron ugotuj al dente.

Z karczocha odetnij czubek na około 2/3 wysokości. Odetnij też łodygę pozostawiając około 1-2 cm. Usuń zewnętrzne, twarde liście. Zostaw te zielone i jędrne w dotyku. Pokrój karczocha na ćwiartki lub ósemki ( w zależności od wielkości).

Karczoch bardzo szybko ciemnieje dlatego po przekrojeniu jak najszybciej skrop go sokiem z cytryny, a najlepiej zanurz w wodzie z dodatkiem soku cytrynowego. Następnie szpicem noża usuń znajdujące się w środku włoski. Wyglądają delikatnie, jednak w rzeczywistości są twarde i ostre. Oczyszczonego karczocha smaż na rozgrzanym oleju, aż zrobi się złocisty. Zajmie to około 2-3 minuty. Razem z karczochem na patelnie wrzuć pokrojoną szynkę.

Gdy karczochy będą gotowe dodaj na patelnię pomidory, przyprawy oraz resztę soku z cytryny.  Po chwili dodaj też makaron. Całość podsmaż jeszcze minutę a następnie ściągnij z ognia.

Makaron z karczochem i pomidorami podawaj z dodatkiem rukoli oraz tartą mozzarellą.

Smacznego!

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s