Szyszki z ekspandowanego żyta

dsc_0270i

Chrupiące i mocno czekoladowe szyszki robi się tylko z 3 składników! Doskonałe na wyjątkowy deser. Także ten walentynkowy.

Składniki na około 20 szyszek:

  • 2 tabliczki czekolady,
  • 2-3 łyżki masła orzechowego,
  • ok 200 g ekspandowanego żyta,

Czekoladę połam na kostki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła orzechowego. Cały czas mieszaj, aby masło połączyło się z roztapiającą się czekoladą. Gdy całość będzie płynna ściągnij miskę z garnka i odstaw w chłodne miejsce. Po chwili możesz wsadzić ją do lodówki.

W drugiej misce przygotuj żyto do obtaczania. Gdy czekoladowo-orzechowa masa zacznie tężeć formuj z niej kulki i szybko obtaczaj w życie. Czekolada będzie się roztapiać od ciepła rąk i żyto z łatwością się przyklei.

Wybierając masło orzechowe do przepisu pamiętaj, że powinno ono w co najmniej 90-95 % składać się z orzechów. Do szyszek doskonale sprawdzi się masło z kawałkami orzechów. Szyszki po obtoczeniu najlepiej ułożyć na napierze do pieczenia i odstawić na co najmniej 30 minut w chłodne miejsce.

dsc_0253i dsc_0257i

Smacznego!

dsc_0270i

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s