Owsiane ciasteczka w czekoladzie

dsc_0245Domowe łakocie mogą być słodkie bez konieczności dodawania do nich zbędnego cukru.

Składniki na około 30-35 ciasteczek:

  • 2 szkl płatków owsianych,
  • 1 szkl kefiru,
  • 4 łyżki otrębów,
  • 1/2 szkl jagód goji,
  • 1 garść żurawiny,
  • 1/2 łyżki cynamonu,
  • 2 szczypty imbiru,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

W misce wymieszaj suche składniki. Owoce zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Następnie odsącz je, posiekaj i dodaj do suchych składników. Na koniec dodaj kefir. Całość po dokładnym wymieszaniu powinna z łatwością dać się formować. Ciasteczka/kulki piecz w 190 st. Celsjusza przez około 15-20 minut.

Gdy upieczone ciasteczka osiągną rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie maczaj w czekoladzie połówki kuleczek. Po zasięgnięciu czekolada będzie przyjemnie chrupiąca.

dsc_0242 dsc_0233 dsc_0239

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s