Risotto z dynią

dsc_0173i

Kolejne włoskie danie idealne na lekki, ale jednocześnie sycący obiad.

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g ryżu,
  • 200 g dyni,
  • 1-2 szklanki bulionu,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 szalotka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • szczypta nasion kolendry
  • szczypta lubczyku,
  • szczypta czosnku,
  • pieprz i sól,

Dynię i mozzarellę pokrój w kostkę. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na maśle, a po chwili dodaj przepłukany ryż. Praż go na patelni, aż ziarna zrobią się szkliste. Zmniejsz płomień na najmniejszy. Dodaj pół chochelki bulionu cały czas mieszając ryż. Gdy cały bulion się wchłonie dodaj kolejne pół chochelki. Co jakiś czas mieszaj ryż, aby równomiernie chłonął wodę i się nie przypalił. Następnie dodaj dynię i dokładnie wymieszaj całość. Do przepisu wykorzystałam dynię mrożoną, dlatego nie było potrzeby dodawania jej wcześniej. Jeśli będziesz wykorzystywać świeżą – podsmażaj ją razem z szalotką i dodaj więcej bulionu. Całość trzymaj na ogniu do momentu, aż ryż i dynia będą miękkie. Bulion należy dolewać stopniowo i dopiero wtedy, gdy wcześniejsza porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Pamiętaj o regularnym mieszaniu.

dsc_0164i

Gotowe risotto ściągnij z ognia i dopraw do smaku. Przed podaniem talerz można posypać dodatkową porcją natki i suszonych pomidorów.

dsc_0179i

Smacznego!

dsc_0176i

Advertisements

One thought on “Risotto z dynią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s