Klopsiki rybne

dsc_6550

Znudził Ci się panierowany karp na Wigilię? Klopsiki to doskonała alternatywa. Są mniej kaloryczne i o wiele smaczniejsze!

Składniki na około 10 klopsików:

  • 1 karp,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1/2 łyżki czosnku niedźwiedziego,
  • 1/2 łyżki koperku,
  • szczypta lubczyku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • opcjonalnie 1 łyżka tartej goudy lub parmezanu,

Karpia pozbaw ości i skóry. Otrzymane filety pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do pojemnika blendera. Zmiksuj rybę na gładką masę, a następnie przełóż ją do dużej miski. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Powstała masa powinna się łatwo formować i trzymać kształt. Jeśli jest zbyt lepka dodaj więcej bułki tartej.

Klopsiki smaż na patelni teflonowej lub ceramicznej bez dodatku tłuszczu. Możesz je również upiec w piekarniku w 180 st. Celsjusza przez około 10 minut.
Doskonale smakują same, z sosem pomidorowym, z kapustą lub z kaszą i warzywami. Klopsiki można przyrządzić z pstrąga lub dorsza i podać na obiad lub kolację.

dsc_6552

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s