Wytrawne placuszki z dyni

dsc_6362

Najpopularniejsze przepisy z wykorzystaniem dyni to zupa i ciasto. Jednak można zrobić z niej znaczne więcej ciekawych dań jak wytrawne placuszki z tego przepisu 😉

Składniki na około 20 placuszków:

  • 1,5 kg obranej dyni,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 3 łyżki tartego sera cheddar,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Dynię zetrzyj na tarce i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie mocno odciśnij dynię, a następnie połącz ją z pozostałymi składnikami. Całość powinna być zwarta i podobna co ciasta na placki ziemniaczane. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj jajko, jeśli zbyt płynna dodaj mąkę.

Placki smaż na patelni bez dodatku tłuszczu.  Doskonale smakują same, ale możesz podać je również z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.

dsc_6349

Smacznego!

dsc_6352

dsc_6362

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s