Zapiekanka z batatów

 

dsc_6254

Pieczone bataty pięknie pachną, a ich żywy kolor doskonale kontrastuje z intensywną zielenią brokułów. Koło tej zapiekanki nie można przejść obojętnie!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży batat,
  • 1 filet z piersi kurczaka/indyka,
  • 1/2 brokuła,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki tartego sera żółtego,
  • 1/2 szalotki,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz i sól do smaku,

Batata dokładnie umyj, a w razie potrzeby wyszoruj. Następnie pokrój go w kostkę i przełóż na foremkę/blaszkę wyłożoną folią lub papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. Celsjusza, aż ziemniak zmięknie (ok. 20-25 minut). W tym czasie pokrój szalotkę w drobną kostkę, z brokuła oddziel różyczki, a fileta w kostkę lub w paski.  Cebulę podsmaż na patelni, a gdy będzie szklista dodaj kurczaka, zioła, sól i pieprz. Gdy batat będzie gotowy ułóż na blaszce brokuły oraz kurczaka. Jajka ubij na pianę, a następnie dodaj do nich ser i zalej zapiekankę. Całość zapiekaj w piekarniku przez około 10 minut lub do „ścięcia się” jajek.

 

dsc_6253

Zapiekankę można przygotować również z dynią.

Smacznego!

dsc_6255

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s