Placuszki z masłem orzechowym i czekoladą

dsc_6210i

Placuszki mają przyjemny orzechowy smak lekko przełamany słodyczą pochodzącą z czekolady i bananów. I pewnie dlatego znikają z talerza z prędkością światła!

Składniki na ok 20 placuszków:

  • 3 banany,
  • 4 jajka,
  • 3 płaskie łyżki masła orzechowego (min 90% orzechów, najlepiej bez soli i cukru),
  • 1 pełna szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1 tabliczka czekolady,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 szczypty soli.

Wszystkie składniki, z wyjątkiem czekolady, umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładką masę. Oczywiście można to zrobić ręcznie rozgniatając widelcem banany i stopniowo dodając do nich jajka i inne składniki, ale masa nie będzie wtedy tak dobrze napowietrzona.

3/4 czekolady pokrój w kostkę ( dowolnej wielkości) i dodaj do masy. Placuszki smaż pod przykryciem na patelni lekko posmarowanej olejem. Placuszki powinny się ładnie zarumienić.

dsc_6207i

Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i polej nią gotowe placuszki. dsc_6082i

Smacznego!

 dsc_6210i

dsc_6084i

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s