Tarta z kwiatami cukinii

dsc_6166i

Dzięki kwiatom tarta nie tylko przepięknie wygląda, ale również genialnie smakuje 😉

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,

Farsz:

  • 250 g ricotty,
  • 2 jajka,
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • 12 kwiatów cukinii,
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów
  • pieprz, sól

dsc_6140i

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagniataj do momentu otrzymania masy o jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Gdy będzie gotowe odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość 5mm, ułóż w formie i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok 15 minut.

Gdy ciasto będzie się piekło przygotuj farsz. Wymieszaj w misce ricottę z jajkami, pomidorami i przyprawami. Ja użyłam suszonych i sproszkowanych pomidorów, dzięki czemu farsz był lżejszy niż gdybym wykorzystała pomidorki z zalewy. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół.

dsc_6147i

Na upieczony spód nałóż masę z serka. Rozprowadź ją równomiernie, a następnie delikatnie ułóż kwiaty cukinii. Pomiędzy kwiaty powbijaj połówki pomidorków. Całość zapiekaj w piekarniku przez 10-15 minut w 180 st. Celsjusza.

dsc_6152i

Tartę podaj na ciepło samą lub z dodatkiem świeżych pomidorów.

dsc_6166i

Smacznego!

dsc_6170i

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s