Makaron z cukinii z tuńczykiem

DSC_0167i

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie cukinie (żółta i zielona),
  • 2 duże pomidory,
  • 1 puszka tuńczyka,
  • 2 łyżki pesto z suszonych pomidorów,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • pieprz
  • sól

Cukinię umyj i przy pomocy noża lub obieraczki pokrój na cienkie i długie plastry przypominające makaron tagliatelle. Następnie duś ją pod przykryciem na małym płomieniu.

DSC_0160i

DSC_0163i

W tym czasie sparz i obierz ze skórki pomidory, a następnie pokrój je na ćwiartki. Łyżką wydrąż nasiona i przełóż do osobnej miseczki. Miąższ pomidorów pokrój w sporą kostkę, a gniazda nasienne wymieszaj z pesto i przyprawami.

DSC_0165i

Gdy cukinia zacznie robić się miękka i odda wodę dodaj do niej sos z pesto. Gotuj jeszcze kilka minut – cukinia powinna być miękka, ale jednocześnie jędrna. Wyłącz palnik i wymieszaj ją z pokrojonymi pomidorami i odcedzonym tuńczykiem. Przykryj i zostaw na chwilę, by ryba się zagrzała. Podawaj na głębokich talerzach. Danie można ozdobić listkami natki lub kolendry

DSC_0171

Smacznego!

DSC_0169i DSC_0167i

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s