Roladki z bakłażana z kurczakiem

DSC_5976i

Bardzo prosty przepis na obiad. Dobrze doprawiony i zrobiony bakłażan nie potrzebuje zbędnych ozdobników.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mały bakłażan,
  • 1 duży filet z piersi z kurczaka,
  • zielona papryka,
  • serek twarogowy do smarowania,
  • pieprz cytrynowy,
  • cząber,
  • 100 g kaszy jaglanej,

DSC_0176i

Bakłażana umyj i pokrój na cienkie plastry wzdłuż. Następnie przełóż je na durszlak i obsyp solą – wyciągnie to goryczkę i zmiękczy plastry tak aby można je było bez problemu zwijać. Odstaw na ok 15-20 minut.

DSC_0178i DSC_0180i

W tym czasie pokrój kurczaka i paprykę na cienkie paseczki. Gdy bakłażan „odda” soki i lekko zmięknie dokładnie przepłucz go pod bieżącą wodą. Osusz plastry ręcznikiem, a następnie rozsmaruj cienką warstwę serka, posyp ją pieprzem i cząbrem, a na wierzchu ułóż kurczaka i paprykę. Całość zwiń w rulonik. Aby trzymał kształt możesz spiąć roladkę wykałaczką.

DSC_5972i

Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 10-15 minut. Ważne, by kurczak się upiekł więc jeśli pokroisz grubsze plastry musisz wydłużyć czas pieczenia.

i

Roladki najlepiej smakują z kaszą jaglaną i listkami bazylii. Podczas pieczenia na dnie naczynia zbierze się sos, którym można polać kaszę by podkreślić jej smak.

DSC_5976i

Smacznego!

DSC_5979i DSC_5981i

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s