Awokado zapiekane z jajkiem

DSC_5737

Uwielbiam przepisy, które wyglądają na trudne, a w rzeczywistości są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. W końcu kto chciałby siedzieć cały ranek w kuchni skoro można delektować się pysznym i ekspresowym śniadaniem? 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 1 awokado,
  • 2 jajka,
  • 2 pomidory,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 4 kromki chleba,
  • listki bazylii

DSC_5714i

Awokado dokładnie umyj i osusz. Następnie przekrój je na pół i usuń pestkę. Przy pomocy łyżeczki wydrąż miąższ, tak aby w powstałym otworze mogło zmieścić się całe jajko. Miąższ przełóż do osobnej miseczki – wykorzystasz go później.

DSC_5719i

Blaszkę lub foremkę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią awokado i dopiero teraz wbij jajko. Podczas przenoszenia z blatu na blaszkę mogłoby wypłynąć. Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 175 st. Celsjusza do momentu, aż zetnie się całe białko. Najlepiej ustaw termoobieg lub grzanie od dołu, a dosłownie chwilę przed wyjęciem dodaj grzanie od góry, aby „ścięła” się górna warstwa białka -dzięki temu po zakończeniu pieczenia żółtko będzie dalej płynne.

Podczas pieczenia awokado z kromek chleba przygotuj grzanki, a odłożony miąższ rozgnieć widelcem. Powstanie pasta na grzanki, którą możesz doprawić do smaku pieprzem, sokiem z limonki, słodką papryką lub chilli.

Gotowe awokado posyp pieprzem i podawaj na ciepło z grzankami posmarowanymi pastą i udekorowanymi pomidorami oraz listkami bazylii.

DSC_5735

Smacznego!

DSC_5737

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s