Szpinak z truskawkami i fetą

DSC_5915i

Banalnie prosta i jednocześnie zachwycająca sałatka. Słodycz truskawek doskonale komponuje się ze słoną fetą. Idealna propozycja na letnią kolację.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 garści szpinaku baby,
  • 10-12 truskawek,
  • 1/2 kostki fety,
  • 2 łyżki słonecznika,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz

Szpinak umyj i osusz na ścierce lub przy pomocy wirówki do sałaty. Nasiona słonecznika lekko podpraż na suchej patelni. Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na ćwiartki.

DSC_5897i

Sałatkę układaj warstwowo: szpinak – truskawki – ser.

DSC_5900i

Ocet wymieszaj z oliwą i szczyptą pieprzu. Sosem polej sałatkę. Aby dodatkowo podkreślić smak truskawek wykorzystałam ocet balsamiczny z ich nutą.

Wierzch posyp podprażonym słonecznikiem i gotowe!

DSC_5911i

Smacznego!

DSC_5915i

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s