Makaron z bobem i tuńczykiem

DSC_5854i

Niezwykle lekki i prosty, a jednocześnie pożywny obiad idealny na upalne dni.

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g makaronu,
  • 200 g bobu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 biała cebula,
  • 1 duża łodyga selera naciowego,
  • natka pietruszki,
  • pieprz

DSC_5840i

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

Bób gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ja wykorzystałam mrożony bób i zajęło mi to niecałe 8 minut.

Podczas gdy makaron i bób się gotują przejdź po pozostałych warzyw. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Selera pokrój w plasterki i podsmaż razem z cebulą na niewielkiej ilości oleju.

Gdy cebula zrobi się szklista dodaj do niej tuńczyka. Rybę należy tylko podgrzać by była ciepła. W tym momencie dodaj do garnka obrany bób. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie szczyptą soli. Podsmażona cebula nada potrawie lekkiej słodyczy, dlatego nie należy przesadzać z dodawaniem innych przypraw.

Na talerzach rozłóż makaron, a na nim rozłóż warzywa z tuńczykiem. Na koniec danie posyp pokrojoną natką pietruszki.

DSC_5846i

Smacznego!

DSC_5856i

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s