Grzanki z bakłażanem i mozzarellą

DSC_5710i

Kobieta zawsze zrobi coś z niczego! Podobnie było w przypadku tego przepisu. Grzanki będą ciekawą odmianą dla zwykłych kanapek i świetną propozycją na weekendową kolację lub śniadanie.

Składniki na 2 porcje:

  • 6 kromek chleba żytniego,
  • 1 mały bakłażan (ok 200g),
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 pomidor,
  • listki bazylii,

DSC_5671i

Bakłażana pokrój w plasterki, ułóż na durszlaku, posyp solą i odstaw na kilka minut. Czekając, aż bakłażan odda goryczkę pokrój w plastry pomidora i mozzarellę.

DSC_5684i

Po około 10 minutach opłucz plastry bakłażana wodą, dokładnie osusz i podsmaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Plastry powinny zmięknąć i lekko się przyrumienić

DSC_5686i

W międzyczasie kromki wyłóż na papier do pieczenia i podpiecz w piekarniku.

Na ciepłe grzanki ułóż naprzemiennie bakłażana i mozzarellę. Ponownie włóż do piekarnika i zapiekaj do momentu, aż mozzarella się rozpuści.

DSC_5688i

Grzanki podawaj na ciepło z plastrami świeżego pomidora i listkami bazylii.

 

Smacznego!

DSC_5697i DSC_5703i

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s