Tagiatelle z cukinii i marchewki

DSC_5613i

Zdecydowanie bardziej smakują mi dania, które są pełne kolorów. Na sam ich widok jestem jeszcze bardziej głodna! Czerwień pomidorów oraz zieleń bazylii i cukinii to jedno z moich ulubionych połączeń – nie wspominając o ich niesamowitym smaku.

Składniki na dwie porcje:

  • 1 mała cukinia,
  • 1 marchew,
  • 70 g makaronu spaghetti,
  •  1 filet z kurczaka,
  • gałązka pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 kulki mozzarelli,
  • bazylia,
  • zioła prowansalskie,
  • estragon,
  • pieprz cytrynowy,
  • szczypta soli,

DSC_5595i

Przygotowanie zacznij od nastawienia wody na makaron.

Zanim woda się zagotuje pokrój kurczaka w paski. Kurczak będzie smażony na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu w momencie, gdy woda na makaron zacznie się gotować.

Następnie dokładnie umyj cukinię oraz marchew. Przy pomocy obieraczki lub szatkownicy pokrój warzywa w cienkie wstążki.

DSC_5598i

Warzywa gotuj na parze przez ok 4-5 minut. W tym czasie powinny lekko zmięknąć, ale wciąż być jędrne i chrupiące. Ja wykorzystałam bambusowe kosze. Nałożyłam je na garnek, w którym gotował się makaron. Jeśli ich nie macie możecie użyć wkładki do gotowania na parze lub zwykłego durszlaka. Ponieważ marchew jest twardsza niż cukinia, należy umieścić ją w niższym koszu lub na dnie wkładki do gotowania na parze. Warzywa możecie również zblanszować czyli wrzucić je do wrzątku na 2-3 minuty.

DSC_5600i

Ugotowany makaron wymieszaj ze wstążkami warzyw i przyprawami.  Nakładać bezpośrednio na talerz. Na wierzchu makaronu ułóż przekrojone pomidorki, paski kurczaka i tartą mozzarellę. Danie udekoruj listkami bazylii.

DSC_5604i

Smacznego!

DSC_5606i DSC_5610i DSC_5613i

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s