Śniadanie – pudding chia z owocami

DSC_5621i

Lekkie, przyjemne, efektowne, a zarazem pożywne śniadanie. Takie śniadanie chciałby każdy mieć codziennie. Mam dla Was pomysł jak nie wpaść w monotonię. Przygotowałam dla Was wpis o puddingu chia, który spełnia wszystkie warunki 🙂

 

Chia ma neutralny smak, dlatego pudding za każdym razem może smakować inaczej. Wszystko zależy od waszej fantazji i kreatywności w doborze dodatków. A ponieważ przygotowuje się je dzień wcześniej to można dłużej pospać!

Składniki na 1 porcję:

  • 1 płaska łyżka nasion chia,
  • 9 łyżek dowolnego mleka,
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 1 płaska łyżka wiórków kokosowych,
  • 1 płaska łyżka ziaren słonecznika,
  • 1/2 banana,
  • 1 kiwi,
  • garść jagód goji,

Nasionka chia wsyp do miseczki lub szklanki i zalej mlekiem. Delikatnie możesz zamieszać całość. Chia charakteryzuje się zdolnością do chłonięcie wody i kilkukrotnego zwiększenia swojej objętości. Aby nasionka zdążyły napęcznieć należy zostawić je na około 2-3 godziny. Najlepszy efekt jest jeśli chia spędzi całą noc w lodówce.

DSC_5623i

Zdolności nasion do pęcznienia są ograniczone, dlatego trzeba pamiętać o proporcjach. Płynu (mleka czy wody) może być maksymalnie 9 razy więcej niż nasion chii. W przeciwnym razie może się okazać, że pudding wyjdzie zbyt rzadki.

DSC_5630i

Chia jest neutralna w smaku, dzięki czemu nabiera go od produktów z którymi jest wymieszana i podawana. Równocześnie podkreślając ich smak.

DSC_5570u

Zamiast mleka można wykorzystać jogurt. Ja kupuję taki z dodatkiem wapnia, który jest płynny i blenduję go z bananem. Gesty jogurt niestety się nie sprawdzi się, ponieważ chia nie wyciągnie z niego wody.

DSC_5548i

Nasiona szałwi hiszpańskiej mogą mieć zaporową cenę. Najkorzystniej i najoszczędniej jest kupować duże opakowania, z kilogramowego opakowanie będziecie mieli duuuużo zdrowych śniadań, które możecie na wiele sposobów modyfikować.

DSC_5626i

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s