Ricotta z malinami

IMG_20160403_170932q

Uwielbiam przepisy, które są banalnie proste, ale jednocześnie pyszne i efektowne. Tak jest w przypadku tego deseru. Ricotta, maliny, czekolada i czegóż chcieć więcej? Chyba tylko dokładki!

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie serka ricotta,
  • 100 g malin,
  • 2 kostki czekolady mlecznej,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,

Serek i maliny przełożyć do pojemnika lub miski. Całość zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Ja wykorzystałam mrożone maliny, które dodały deserowi orzeźwiającego smaku. Szczególnie przyda się to w ciepłe i upalne dni.

DSC_5523q

Jeżeli wykorzystane maliny są kwaśne lub dacie ich za dużo można dodać łyżeczkę cukru pudru.

DSC_5529q

Deser podawać w pucharkach z wiórkami czekolady. W ciepły lub upalny dzień malinowy serek, przed podaniem, można włożyć do zamrażalki.

DSC_5533q IMG_20160403_170932q

Malinowy deser z ricottą można podać jeszcze w prostszej i szybszej wersji. Szykujesz romantyczną kolację dla drugiej połówki i nie masz pomysłu na deser? Chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego czymś wyjątkowym, ale nie masz czasu na przygotowanie? Oto najszybszy i zarazem bardzo romantyczny deser. Weź opakowanie ricotty i wyłóż na średni talerz. Tak jak robiło się babki z piasku – opakowanie odwróć do góry dnem, poklep i samo wypadnie. Przesuń na środek talerza i posyp dwoma garściami malin – gotowe! Zachwyt gwarantowany! Jeśli chcesz się bardziej wykazać całość posyp wiórkami czekolady lub cukrem pudrem. Poza sezonem letnim można przygotować mus z mrożonych malin i polać nim ricottę.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s