Wielkanoc – jajka faszerowane

DSC_3849i

Czyż nie pięknie wyglądają? Te jajka zrobią furorę na każdym Wielkanocnym stole. Bardzo prosty, a zarazem efektowny przepis, który zachwyci nie tylko na Wielkanoc.

Składniki:

  • pół paczki mrożonego groszku,
  • 7 jajek,
  • pieprz,
  • sól,
  • opcjonalnie łyżka jogurtu

Groszek ugotować, powinien być delikatny i miękki. Odsączyć na durszlaku.

DSC_3828i

Jajka ugotować na pół twardo przez ok 7 minut. Gdy przestygną obrać, a następnie nożem delikatnie wycinać kształt litery „V”. Szlaczek powinien okrążyć jajko i utworzyć kapelusik imitujący pękniętą skorupkę. Górną część odłożyć na bok. Z pozostałej delikatnie wyciągnąć żółtko, tak aby nie uszkodzić białka.

DSC_3830i DSC_3832i DSC_3835i

Żółtka dodać do groszku i zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Jeżeli całość nie będzie chciała się połączyć można dodać łyżkę jogurtu. Masę doprawić do smaku, a następnie przełożyć do rękawa lub worka z założoną końcówką gwiazdką. Ja mam zestaw końcówek i montuję je do jednorazowych worków.

DSC_3837i

Masą napełniać białka zataczając niewielkie okręgi. Na wierzch położyć odciętą wcześniej górę jajka. Aby jajka ładnie stały i się nie przewracały należy lekko ściąć spód.

DSC_3841i

DSC_3847i DSC_3849i

Jeśli zostanie wam masa groszkowa możecie wykorzystać ją jako pastę na kanapki. Świetnie smakuje z pomidorem i papryką.  DSC_3897i

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s