Zapiekanka z bakłażanem

DSC_4473

Typowo letni lekki obiad lub interesująca kolacja. To danie lubię robić również w szare i ponure deszczowe lub śnieżne dni, ponieważ kolory i aromat zapiekanki przypomina o ciepłych letnich dniach pełnych słońca.

Składniki na dwie porcje:

  • 1 mały bakłażan,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • filet z piersi kurczaka,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka estragonu,
  • 1 łyżeczka kozieradki,
  • pieprz,
  • sól,
  • opcjonalnie: 75-100 g makaronu

DSC_4423i

Bakłażana dokładnie umyć i pokroić w plastry. Rozłożyć je na desce i posypać solą, która wyciągnie goryczkę. Zostawić aż na powierzchni pojawią się krople. Następnie umyć,osuszyć i usmażyć plastry bakłażana na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

Przy okazji krojenia bakłażana od razu możecie pokroić w plastry też mozzarellę.

DSC_4430i

DSC_4431i

DSC_4434i

Równocześnie przygotować sos pomidorowy. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebula będzie szklista dodać pomidory i przyprawy. doprowadzić całość do wrzenia i gotować przez około 10 minut na małym ogniu.

DSC_4427i

Kurczaka pokroić w drobną kostkę i usmażyć na tej samej patelni co bakłażany.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwy sos pomidorowy – bakłażan – mozzarella- sos pomidorowy- kurczak – bakłażan – mozzarella

DSC_4437i

DSC_4441i

Całość zapiekać do momentu, aż mozzarella się rozpuści i lekko zarumieni. Podawać z rukolą.

DSC_4466i

Smacznego!

DSC_4469i

DSC_4473

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s