Batoniki z żurawiną

DSC_5440i

Chodzi za Tobą coś słodkiego, ale nie chcesz sięgać po słodycze? Batoniki  z żurawiną będą idealnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 2 szklanki słonecznika,
  • 1 szklanka siemienia lnianego,
  • 1,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki wody
  • garść żurawiny do dekoracji
  • szczypta soli

DSC_5408i

Słonecznik zmielić na mąkę w blenderze. Tak samo postąpić z siemieniem.

DSC_5409i DSC_5412i

Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Owoce razem z wodą przełożyć do blendera i zmiksować na gładki mus.

DSC_5417i

Dokładnie wymieszać w dużej misce wszystkie składniki. Powinny utworzyć zawartą kulę jak ciasto.

DSC_5419i

 

Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgnieść palcami formując placek o równomiernej grubości. Wierzch oprószyć solą, a następnie ułożyć na nim kawałki suszonej żurawiny.

DSC_5426i

Placek obciążyć na około 2 godziny przy pomocy książek lub garnka z wodą. Następnie pokroić na batoniki o dowolnej wielkości. Przechowywać w lodówce.

DSC_5440i

Smacznego!

DSC_5442i

Idealnie nadają się jak przekąska do pracy czy szkoły.

DSC_5441i

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s