Tartaletki z czekoladą

DSC_5343i

Uwielbiam gorzką czekoladę i wcale tego nie ukrywam! Szczególnie w Walentynki, a tym bardziej, że ten przepis łączy moje dwie kulinarne miłości. Tymi małymi, ale pełnymi smaku tartaletkami sprawicie przyjemność nie tylko sobie, ale i swoim połówkom lub bliskim.

Składniki na 10 sztuk:

  • 50 g kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki twarogu,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka miodu,

DSC_5296i

Kaszę przepłukać 2 razy i ugotować na gęsto.Gdy kasza będzie się gotować dokładnie wymieszać twaróg z mlekiem, tak aby nie było grudek. Następnie dodać jajko, kakao, miód i startą czekoladę.

DSC_5299i

Ugotowaną kaszę rozgnieść/ rozetrzeć na gładką masę przy pomocy tłuczka. Można zrobić to też blenderem. Jeszcze ciepłą masą z kaszy wykładać foremki silikonowe lub tartaletki. Żeby kasza nie lepiła się do rąk, najlepiej zanurzyć je w letniej wodzie.

DSC_5300i

Do przygotowanych foremek ostrożnie wlać masę czekoladową. Nie napełniajcie ich po brzegi, bo czekolada delikatnie podrośnie i może Wam wypłynąć.

DSC_5305i

Tartaletki z czekoladą piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. Celsjusza przez około 15 minut.

DSC_5343i DSC_5347i

Smacznego!

DSC_5334i DSC_5339i

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s