Zawsze myj owoce przed jedzeniem!

IMG_20160206_125251

Rano jedno jabłko dla zdrowia, wieczorem drugie dla urody. Czy zawsze tak jest? W internecie ostatnio popularny jest filmik na którym pewien pan zeskrobuje wosk z jabłka, który następnie podpala. Na widok pięknych błyszczących owoców nie jednemu ślinka cieknie. Nęcą swoim smakowitym wyglądem, piękną skórką i zachęcają do natychmiastowego wbicia w nie zębów. Nie tak szybko!

woskowanie1 woskowanie

Część producentów pokrywa powierzchnię owoców preparatami bezpiecznymi i jadalnymi, które potocznie nazywa się woskami. Najczęściej są to związki pochodzenia naturalnego:

  • woski,

  • oleje mineralne,

  • polisacharydy,

  • proteiny,

Czasami producenci dodają inne substancje:

  • emulgatory (amoniak, morfolina)

  • plastyfikatory (glicerol, kwasy tłuszczowe)

  • przyprawy i naturalne barwniki

Informacja o stosowanych „woskach” nie jest podawana na opakowaniu lub etykiecie, dlatego konsument nie ma pewności czy zastosowany preparat jest bezpieczny. Zdarzają się producenci stosujący kontrowersyjne woski na bazie ropy naftowej, przykładowo wosk mikrokrystaliczny E 905. E905 często stosowany jest również do nabłyszczania wyrobów cukierniczych, gum do żucia i tabletek. Równie często stosowane są woski carnauba i shellac (E903 i E904). Oba związki uznane są za nieszkodliwe jednak w pewnych przypadkach mogą wywołać reakcje alergiczne, podrażnienia skóry i żołądka.

IMG_20160206_125017

Dlaczego woskuje się owoce? Oto kilka powodów:

  • owoce lepiej znoszą transport nawet na dalekich trasach,

  • owoce zachowują jędrność, nie tracą wody, a co za tym idzie wagi i objętości,

  • poprawia naturalny kolor,

  • owoce dłużej zachowują świeżość, smak i aromat,

  • ładniejszy wygląd to wyższa cena,

Nie wszystkie pięknie wyglądające i błyszczące się jabłka są woskowane przez producentów. Podczas dojrzewania owoców i przechowywania w cieple, jabłka samoistnie wydzielają tłustą substancję, która chroni je przed zepsuciem. Lepki nalot najczęściej spotkacie na jabłkach odmian Lobo, Ligol, Jonagold i Cortland.

IMG_20160206_124842

Owoce woskuje się najczęściej zaraz przed wysyłką. Na początek oczyszcza się je z naturalnego wosku, a następnie natryskuje lub zanurza w woskach, suszy i poleruje.

IMG_20160206_125724

Oczywiście takie praktyki producentów nie powinny nas zniechęcać do jedzenia owoców. Należy świadomie wybierać żywność którą kupujemy. Najczęściej woskowane są owoce egzotyczne i importowane, które muszą przetrwać długi transport. Dlatego wybierajcie owoce od lokalnych rolników i sprzedawców, a jeśli kupujecie w supermarketach szukajcie ekologicznych lub takich, których skórka nie oślepia blaskiem. Jeśli już kupicie woskowany owoc możecie pozbyć się powłoki poprzez obieranie (strata części witamin minerałów, błonnika i barwników), mycie pod bieżącą wodą lub parzenie. W niektórych przypadkach konieczne jest wręcz szorowanie z dodatkiem octu. W przypadku cytrusów należy dokładnie umyć przed obraniem zarówno dłonie jak i owoce!

Zobaczcie w jakim wspaniałym miejscu kupuję swoje jabłka! 🙂

IMG_20160206_124633

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Zawsze myj owoce przed jedzeniem!

  1. Już od kilku lat myję każdy owoc i warzywo zanim je zjem. Po prostu kiedy je dotykam to aż czuję jak lepią się do dłoni. Owoce mi nie smakują jeśli wiem, że są nie umyte i są na nich te wszystkie „środki konserwujące”, a do tego nie wiem kto je w sklepie dotykał…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s