Czekoladowe roladki

DSC_5244i

Od czasu do czasu każdy zasługuje na taką czekoladową przyjemność! Roladki z czekoladą to moja mała rozpusta przygotowana z myślą o Tłustym Czwartku. Według mnie są doskonałą alternatywą dla ociekających tłuszczem pączków.

Składniki na ok 20 roladek:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 10 g drożdży,
  • 50 ml ciepłego mleka,
  • 50 ml ciepłej wody,
  • 1 i 1/2 łyżki cukru,
  • jajko,
  • łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,

DSC_5190i

W ciepłej wodzie rozpuścić masło, a mleko wymieszać z 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Następnie dodać drożdże i całość odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.

DSC_5192i

Pozostałe składniki wymieszać i misce, a następnie dodać wodę i z masłem. Gdy całość będzie dokładnie wymieszana dodać zaczyn drożdżowy i zagnieść. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. Gdy osiągniecie taką konsystencję należy przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

DSC_5195i

Pamiętajcie, żeby zaczyn drożdżowy zrobić w większej szklance, żeby Wam nie uciekał 🙂DSC_5198i

Po upływie czasu kilkoma ruchami ponownie wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość kilku mm. Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto. Ja trę ją bezpośrednio nad ciastem.

DSC_5234i

Ciasto zwinąć, pokroić w 1-2 cm plasterki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roladki piec w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok 20-25 minut.DSC_5236i

DSC_5240

Gotowe roladki niesamowicie pachną!DSC_5244i

Można podawać je same, posypane kakao lub z miodem.

DSC_5243i

DSC_5253i  DSC_5249i

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s