Dlaczego warto gotować?

IMG_20160125_190356

Gotowanie stało się modne. Gotują wszyscy, od najmłodszych do najstarszych. Widać to również po ogromnej popularności programów kulinarnych. Teraz nie jest to tylko przykry obowiązek, jest to bardziej swoista podróż dookoła świata pełna niezwykłych wrażeń smakowych i wizualnych ograniczona odwagą i kreatywnością osoby przyrządzającej posiłek. Korzyści z samodzielnego lub grupowego przygotowywania posiłków jest jednak znacznie więcej.

Gotowanie pozytywnie wpływa na samopoczucie.

Kuchnia to miejsce gdzie przynajmniej przez chwilę można oderwać się od rzeczywistości, nie myśleć o problemach i skupić się na wykonywanym daniu. Stosowanie kolorowych produktów i aromatycznych przypraw nastraja nas pozytywnie. Wspólne przygotowywanie potraw poprawia samoocenę, ogranicza negatywne myśli oraz ułatwia kontakty międzyludzkie. Nie bez znaczenia jest również radość i duma z ukończonego posiłku, który świetnie smakuje. Wzrasta także pewność siebie, gdy istnieje możliwość podzielenia się swoim dziełem z innymi. Nic dziwnego, że warsztaty kulinarne stają się coraz popularniejsze.

IMG_20160125_190744

Gotowanie kreuje prawidłowe nawyki żywieniowe.

Podczas samodzielnego przygotowywania różnych potraw mamy możliwość kontroli jakości i ilości dodanych składników. Zmiana starych wersji ulubionych przepisów na nowe „odchudzone”, eksperymenty kulinarne oraz różnorodność wykorzystywanych składników zwiększa świadomość żywieniową, a także ułatwia utrzymanie stałej masy ciała lub pozbycie się jej nadmiaru. Według danych Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób rodzice angażujący dzieci podczas gotowania nie tylko kreują ich nawyki żywieniowe, ale co ważniejsze zmniejszają ryzyko wystąpienia nadwagi lub otyłości u swoich pociech zarówno w danym momencie jak i w przyszłości.

Gotowanie jako element terapii.

Coraz więcej klinik włącza gotowanie lub pieczenie do terapii osób cierpiących na depresję. Skupienie związane z powtarzaniem etapów przepisu oraz wykonywaniem wielu czynności zajmuje ich uwagę na kilka godzin sprawiając, że negatywne myśli są na dalszym planie. Według badań przeprowadzonych przez British Journal of Occupational Therapy takie zajęcia poprawiają zdolność koncentracji, a osiągnięcie wyznaczonego celu i możliwość dzielenia się własnoręcznie zrobionymi smakołykami wzmacnia siłę terapii. Do podobnych wniosków doszli naukowcy, którzy opublikowali swój raport w The Wall Street Journal.

Pozytywny wpływ zajęć kulinarnych obserwuje się również wśród nastolatków mających problemy psychiczne lub nadużywających środków odurzających. Takie zajęcia z powodzeniem prowadzone są w wielu klinikach m.in. w Newport Academy w Bethlehem.

IMG_20160125_190935

Rozwijanie swoich umiejętności kulinarnych to nie tylko poznawanie potraw z całego świata, próbowanie nowych, nieznanych produktów czy przypraw, ale to także inwestycja w samego siebie. Gotowanie może dać wiele satysfakcji, poprawić samopoczucie, podnieść samoocenę i pewność siebie, wpłynąć na zdrowie, a także ułatwić kontakty towarzyskie.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Dlaczego warto gotować?

  1. Od pewnego czasu sam gotuję(studia te sprawy) i muszę przyznać,że to nie takie trudne i nudne jak sądziłem. Jeszcze rok temu zagotowanie wody na czajnik to było coś ponad moje siły,a teraz potrafię sam zrobić sobie obiad. Jestem jeszcze na początku nauki,ale stopniowo zwiększam trudność przygotowywanych posiłków. A poza tym samodzielnie przygotowany obiad lepiej smakuje.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s