Bananowe placuszki z serka wiejskiego

DSC_4574

Serek wiejski znakomicie smakuje zarówno na słono jak i na słodko. Prosty przepis na bananowe placuszki doskonale sprawdzi się jako śniadanie, przekąska lub podwieczorek.

Składniki:

  • 250 g serka wiejskiego,
  • 2 banany,
  • 4 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,

DSC_4553i

Wymieszać w dużej misce mąkę, proszek, serek i siemię. Dodać jajka i rozgniecione lub zmiksowane banany. Jeśli całość będzie zbyt gęsta lekko rozcieńczyć ją dodając łyżkę wody gazowanej.

DSC_4556i DSC_4561

Placuszki smażyć pod przykryciem na patelni teflonowej. Podczas pieczenia placuszki rosną, dlatego jednocześnie najlepiej smażyć 3-4 placuszki.

DSC_4563i

Placuszki bananowe z serka wiejskiego doskonale smakują z dodatkiem dżemu. Polecam malinowy lub porzeczkowy.

DSC_4574 DSC_4569

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s