Sałatka z jarmużu i fasoli

DSC_5068

Jarmuż wrócił do łask i Polacy coraz częściej go kupują i sadzą. Ogromną zaletą tego warzywa jest jego uniwersalność. Może być składnikiem koktajli, zup, dań obiadowych czy sałatek.

Składniki:

  • 200 – 300 g jarmużu,
  • puszka fasoli czerwonej,
  • kostka fety,
  •  6 jajek,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 10 suszonych pomidorów

Sos vinegret :

  • ocet balsamiczny,
  • musztarda,
  • oliwa z oliwek,
  • miód,
  • bazylia

DSC_5039

Liście jarmużu umyć, oddzielić stwardniałe łodygi i potargać na mniejsze kawałki. Następnie sparzyć je na durszlaku. Ciepło działa na chlorofil i zmienia jego ciemnozieloną barwę na bardziej jaskrawą.  Gdy liście ostygną pokroić je na wąskie i krótkie paski.

DSC_5046i

Jeżeli liście są młode i delikatne lub masz zamiar wykorzystać kupne zapakowanie, umyte i pokrojone liście parzenie nie jest konieczne.

Cebulę pokroić w drobne piórka. Rozłożyć ją na jarmużu i skropić oliwą. Dzięki temu cebula będzie łagodniejsza.

DSC_5048i

Fetę i pomidory pokroić w kostkę. Fasolę odcedzić z zalewy i przepłukać 1-2 razy na sitku.  Całość polać sosem vinegret i dokładnie wymieszać.

DSC_5055 DSC_5058

Jajka ugotować na półtwardo. Gdy przestygną obrać i pokroić je w ósemki.

Sałatkę układać w misce przekładając kolejne warstwy pokrojonymi jajkami.

DSC_5068

Sałatka z jarmużu doskonale nadaje się na śniadanie, II śniadanie i kolację.

DSC_5065 DSC_5072

Smacznego!

DSC_5061

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s