Uszka z warzywami

DSC_4781

 

To danie zasmakuje wszystkim amatorom uszek, a szczególnie tym którzy nie do końca lubią barszcz. Robi je się ekspresowo, więc nawet zabiegane osoby znajdą czas, by go przygotować.  Dodatkowo zmieniając farsz lub mieszankę warzyw za każdym razem możesz mieć nowe danie!

Składniki:

  • 15-20 mrożonych uszek domowej roboty (w zależności od wielkości),
  • miseczka mrożonych warzyw (ok. 200 g),

DSC_4757

 

Rodzaj warzyw najlepiej dopasować do farszu uszek. Te z mięsem będą bardziej uniwersalne. Można je połączyć z meksykańską, włoską lub grecką mieszanką warzyw. Ziemniaki, brokuły, kalafior, fasole, cebula, papryka, marchew, groszek, kukurydza, cukinia, bakłażan, a nawet dynia.

DSC_4762

Z kolei te z kapustą lub z kapustą i grzybami będą doskonale smakowały w połączeniu z orientalnymi mieszankami np. chińską.

Przygotowanie najlepiej zacząć od warzyw. Najczęściej potrzebują one około 10 minut na patelni (szukaj informacji na opakowaniu). Aby nie przywierały, można dodać do nich 1/4 szklanki wody. W tym samym czasie nastaw wodę na uszka.

DSC_4767

Ugotowane uszka przełóż na patelnię, aby nie traciły ciepła. Patelnię trzymaj na ogniu do momentu, gdy warzywa będą ciepłe i miękkie. Sprawdzając, czy warzywa są gotowe wybieraj te które potrzebują najwięcej czasu np. fasola, ziemniaki, groszek, kukurydza czy papryka.

DSC_4769 DSC_4771

Na koniec wymieszaj całość i obiad gotowy!

DSC_4775

Uwielbiam takie kolorowe obiady! Tak niewiele, a jakie pyszne 🙂

Smacznego!

DSC_4781

DSC_4776i

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s