Krokieciki orzechowe

dsc_4947i

Krokieciki orzechowe goszczą na naszym stole głównie w okresie świątecznym, ale są tak pyszne i uniwersalne, że można je jeść o każdej porze i przez cały rok! 😉

Składniki ok 20 krokietów:

  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • Jajko i bułka tarta do otoczenia

DSC_4879i

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować.
Orzechy włoskie ołupać i zmielić lub wykorzystać gotowe.
Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Gdy masa ziemniaczana będzie jednolita dodać jajka, orzechy i bułkę. Całość powinna dobrze się formować w dowolne kształty. Jeżeli jest zbyt lepka i klei się do rąk dodaj więcej bułki tartej.

Obtoczone krokieciki piec w piekarniku lub podsmażyć na patelni, aż bułka się zrumieni.

dsc_4947i dsc_4949i

Krokieciki orzechowe stanowią znakomitą przekąskę i II śniadanie. Jako alternatywa dla zwykłych gotowanych ziemniaków doskonale komponują się również z warzywami, rybami i mięsem tworząc przepyszne danie obiadowe.

dsc_4942iDSC_4955i

Jeśli chcecie podać krokiety podczas imprezy lub spotkania ze znajomymi polecam uformować je w kulki idealne do zjedzenia na raz.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s