Domowe batoniki bounty

DSC_4741

Od kilku dni chodziło za mną „coś dobrego”. Okazało się, że delikatny kokos i chrupiąca czekolada to strzał w dziesiątkę. Batoniki idealnie nadają się na II śniadanie czy podwieczorek. Ja jem je nawet po treningu.


Składniki na ok 20 batoników bounty:

  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 60% kakao),
  • 500 ml wody,

DSC_4649

Wiórki zalać wrzątkiem i zostawić na ok 10-15 minut. Następnie odcedzić, a w otrzymanym mleczku ugotować kaszę jaglaną. Pamiętajcie, żeby przed ugotowaniem trzykrotnie przepłukać kaszę. Gotować ją do momentu, aż całą woda się wchłonie.

DSC_4663i  DSC_4666

Po ugotowaniu rozgnieść ją przy pomocy tłuczka do ziemniaków i wymieszać z wiórkami. Odstawić całość do przestudzenia.

DSC_4674 DSC_4677o

Miód dodać dopiero gdy masa będzie chłodna. Pamiętajcie, że miód traci swoje cenne właściwości w temperaturze powyżej 42 st. Celsjusza. Formować małe batoniki, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na co najmniej 15 minut.

DSC_4679

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i dodać szczyptę soli. Batoniki wyciągnąć z lodówki i ułożyć na siatce. Gdy czekolada lekko przestygnie delikatnie oblewać batoniki. Można posypać je wiórkami.

 

DSC_4686 DSC_4690 DSC_4691

Jak widać poniżej ktoś ukradł jednego batonika, gdy nie patrzyłam 😀DSC_4693 DSC_4697

Aby czekolada była chrupiąca batoniki najlepiej przechowywać w lodówce. Domowe batoniki bounty najlepiej smakują jeśli przed zjedzeniem/ podaniem włożycie je na 5 minut do zamrażalnika.

DSC_4741 DSC_4739 DSC_4736

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s