Wieczerza wigilijna: Kutia

IMG_1284i

Dziś chciałabym się podzielić z Wami naszym rodzinnym przepisem, którego nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole.

IMG_1022

Składniki:

  • 2 szklanki maku,
  • 1 szklanka pszenicy,
  • 10 orzechów włoskich,
  • 10 orzechów laskowych,
  • 11 migdałów,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 5 suszonych moreli,
  • garść rodzynek,
  • laska wanilii,
  • 2 łyżki miodu,
  • skórka z pomarańczy,
  • płatki migdałów (do dekoracji)

Pszenicę przepłukać, a następnie zalać wodą i zostawić na noc.

IMG_1105i

Migdały i orzechy laskowe zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Orzechy, migdały ( z wyjątkiem jednego) i suszone owoce drobno pokroić. Laskę wanilii przekroić  wzdłuż i przy pomocy noża wybrać ziarenka. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce.

IMG_1106i IMG_1109i IMG_1110i IMG_1120i

Mak sparzyć, odcedzić i dwukrotnie zmielić w maszynce.

IMG_1122i IMG_1137i

Zmielony mak wymieszać z miodem, a następnie dodać go do bakalii. Całość dokładnie wymieszać.IMG_1143i

IMG_1145i

Na koniec sparzyć pomarańczę, zetrzeć skórkę i dodać do kutii.

IMG_1149i

Ostatni 11 migdał dodajemy w całości. Ten kto go znajdzie będzie miał szczęście przez cały następny rok 😉

IMG_1151i IMG_1155

Do dekoracji oprócz płatków migdałów można wykorzystać połówki orzechów lub cząstki pomarańczy.IMG_1284i

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s