Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli

IMG_20151120_102531

Nie lubię fasoli! Jednak to nie znaczy że jej nie jem. Przemycam ją w różnych przepisach tak, aby komponowała się z resztą składników i nie zdominowała całego dania lub deseru. Czekoladowe babeczki z czerwonej fasoli są szybkie w przygotowaniu, a dzięki przyprawom pełne smaku i aromatu.

Składniki na 6 babeczek:

  • 0,5 puszki czerwonej fasoli,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1,5 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 pełna łyżka miodu,
  • 1 kopiata łyżka ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • 6-8 kostek gorzkiej czekolady (min.60% kakao)

DSC_4302

Zmielone siemię lniane zalać gorącą wodą tak aby było w całości przykryte. Odstawić do namoczenia. Powinno moczyć się co najmniej 10 minut.

DSC_4305 DSC_4308

Fasolę odcedzić i przelać wodą. Przy pomocy blendera zmiksować ją razem z bananem na gładką masę.

DSC_4310

Następnie dodać proszek, sodę, przyprawy, kakao i miód. Delikatnie wymieszać z fasolą i bananem.

DSC_4314

Gdy siemię napęcznieje i lekko ostygnie dodać do reszty składników. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę.

Masę przełożyć do foremek i piec w 190 st. Celsjusza przez ok 20-30 minut. Wbita w babeczkę i wyciągnięta wykałaczka powinna być sucha.

DSC_4315  DSC_4322

Babeczki znakomicie smakują same, posypane cukrem pudrem lub przełożone bananem i kwaśnym dżemem np. z czarnej porzeczki.

DSC_4335i DSC_4337 DSC_4340 IMG_20151120_102609   IMG_20151120_102531

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s