Risotto z brokułami

 

DSC_4250i

Pełne kolorów i smaku risotto jest idealnym dopełnieniem dania obiadowego.

Składniki na ok 4-5 porcji:

  • 1 szklanka suchego ryżu,
  • 0,5 litra bulionu warzywnego,
  • 250 g brokuła,
  • 0,5 puszki kukurydzy,
  • 2 cebule,
  • 2 słupki marynowanej papryki,
  • 0,5 ostrej papryki,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz i sól do smaku

DSC_4206 DSC_4212

Przygotowania należy zacząć od ugotowania bulionu warzywnego z marchewki, pietruszki, selera, palonej cebuli i lubczyku. Warto przygotować większą jego ilość i nadmiar zamrozić w pojemnikach lub foremkach do lodu. W późniejszym czasie będziecie mogli szybko wykorzystać je do dań lub sosów.

Suchy ryż przepłukać 2-3 krotnie wodą. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, a następnie podsmażać na patelni.

DSC_4219 DSC_4225

Gdy cebula będzie szklista dodać ryż. Podsmażać na patelni, aż ziarna zrobią się przeźroczyste.

DSC_4226

W międzyczasie drobno pokroić brokuła oraz paprykę. Gy ryż będzie gotowy dodać brokuła. Jeśli zamiast marynowanej papryki wybierzecie świeżą należy dodać ją razem z brokułem.

DSC_4235i

Po chwili od dodania brokuła na patelnię wlać chochlę bulionu. Mieszać całość, aż do wchłonięcia całego płynu. Ponownie dodać chochlę bulionu i mieszać do wchłonięcia. Powtarzać dolewanie bulionu aż do osiągnięcia delikatnej i aksamitnej konsystencji.

DSC_4238

Na sam koniec dodać kukurydzę i marynowaną paprykę. Wymieszać całość i doprawić do smaku. Risotto idealnie uzupełni dania z ryb, drobiu i wieprzowiny.

DSC_4243 DSC_4247 DSC_4258l  DSC_4256i

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s