Słodka zupa dyniowa z pomidorami

 

DSC_4168   Zupa dyniowa najczęściej podawana jest w wersji rozgrzewającej i lekko pikantnej. Jednak dlaczego nie spróbować czegoś całkowicie odmiennego? Przepis na słodką wersję powstał przypadkiem. Wrzucałam do garnka co miałam pod ręką i powstało coś niesamowitego. Intensywny kolor i delikatną słodycz zawdzięcza pomidorom. Według mojej siostry najlepsza zupa dyniowa jaką kiedykolwiek jadła!

Składniki na ok 1,2 -1,5 l zupy:

  • 400-500 g obranej i pokrojonej dyni,
  • 4 pomidory rzymskie,
  • 1 litr wody
  • 1 marchew,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżki bazylii,
  • 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka kozieradki,
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru,
  • pieprz i sól do smaku,

DSC_4187

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Podsmażać w garnku razem z olejem.

Gdy pomidory puszczą sok i zaczną się rozpadać rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać dynię oraz pokrojoną na mniejsze kawałki marchew. Wymieszać z pomidorami i dalej podsmażać przez kilka minut. Kolejno dodać ok. 3/4 podanej ilości wody oraz zioła prowansalskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem.

Gdy dynia będzie miękka całość zblendować na gładko. W tym momencie możecie ją potem lekko rozcieńczyć gdyby wyszła zbyt gęsta. Jeśli zupa ma odpowiednią konsystencję dodać pozostałe przyprawy. Jeśli jest to konieczne dodać pieprz i sól do smaku

Zupę podawać ze słonecznikiem, rukolą lub z grzankami.

IMG_20151109_133457

Smacznego!

IMG_20151109_133415

Część z Was może nie znać kozieradki. Jest świetnym dodatkiem do curry, pikli czy pikantnych zup. Równocześnie podkreśla smak pomidorów, ziemniaków i ryb. Stosuje się ją w całości lub zmieloną. Jej zapach wielu osobom kojarzy się z rosołem. Można ją prażyć. Pachnie wtedy jak kawa karmelowa (przynajmniej dla mnie). Kozieradka wykorzystywana jest również w lecznictwie oraz pielęgnacji ciała i włosów.

DSC_4194i

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s