Ciasto dyniowo-marchewkowe

IMG_20151109_135514

To ciasto ma przepiękny kolor i jest niesamowicie aromatyczne dzięki przyprawom. Marchew i orzechy dodają mu wyrazistości, a dynia sprawia, że  jest delikatne, wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki na dużą blachę 40×25:

  • 1,5 szklanki puree z dyni,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 szklanka orzechów,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka imbiru

DSC_4100

Mąki, proszek oraz przyprawy wymieszać w misce. Oddzielić białka od żółtek. Białka od razu schować do lodówki. W kolejnej misce utrzeć żółtka z cukrem. Gdy będą gładkie stopniowo dodawać olej, a następnie mleko cały czas miksując. Następnie do masy powoli wsypywać suche składniki z pierwszej miski.

DSC_4110 DSC_4112

 

Gdy cała mąka znajdzie się w masie dodać puree z dyni ciągle mieszając mikserem. Aby zrobić puree należy dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Następnie prażyć pod przykryciem na małym ogniu z niewielką ilością wody (max 0,5 szklanki). Gdy dynia zmięknie i zacznie się rozpadać należy ją zmiksować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Nadmiar puree można przełożyć do słoików lub zamrozić.

DSC_4117

Następnie dodać pokrojone orzechy oraz startą na małym oczku marchew. Całość wymieszać ręcznie.

DSC_4121 DSC_4124

Do ciasta wykorzystałam marchewki wyhodowane przez mamę. Nie były zbyt duże, dlatego użyłam ich więcej.

DSC_4125

DSC_4127

Jako ostatnie ubić białka z szczyptą soli. Sztywną pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Od razu przełożyć na blachę i piec w 180 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wbita i wyciągnięta wykałaczka jest sucha.

Ciasto z tego przepisu nadaje się również na muffinki. W silikonowych foremkach wystarczy im około 20 minut w piekarniku. 

Ciasto świetnie smakuje samo z suszonymi jabłkami lub posypane wiórkami kokosowymi.

IMG_20151109_135514

Smacznego!

IMG_20151109_135549

Można podać je również z serkiem mascarpone.

DSC_4159

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s