Ryż z jabłkami i dynią

DSC_3936i

Bardzo prosty przepis, który kojarzy mi się z dzieciństwem.  Dynia nadaje mu piękny kolor, a cynamon niesamowity aromat.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 woreczki ryżu parzonego(parboiled),
  • 500 g dyni, obranej
  • 1/2 szkl. wody
  • 300 g jabłek, obranych
  • cynamon,

DSC_3905i

Ryż ugotować. Powinien być lekko twardy, później dojdzie jeszcze w piekarniku.

Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Zasmażać ją z dodatkiem wody na małym ogniu i pod przykryciem. Po około 5-10 minutach dodać cynamon. Gdy dynia będzie już miękka rozgnieść ją przy pomocy tłuczka do ziemniaków.

DSC_3907i DSC_3908i

Jabłka umyć i obrać. Zetrzeć na tarce na małych oczkach.

W naczyniu do zapiekania układać warstwy: ryż – dynia – ryż – jabłka – ryż – dynia. Warstwę jabłek również posypać cynamonem.

DSC_3913i DSC_3916i DSC_3919i

Całość zapiekać 5-10 minut w 170 st. Celsjusza. W tym czasie jabłka powinny się zagrzać i puścić soki.

DSC_3937i

Smacznego! DSC_3943i

DSC_3936i

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s