Kolorowa kuchnia chińska

DSC_3611i

Bardzo lubię kuchnię azjatycką. Jest różnorodna, zaskakująca, pełna smaków, kolorów i aromatów. Za każdym razem gotując nawet te same potrawy można odkrywać ją na nowo. Dziś chcę podzielić się przepisem na dania kuchni chińskiej: kurczaka w cieście, wontony, makaron ryżowy z warzywami oraz surówkę z gruszki i chilli.

Przepisy ułożyłam w kolejności, w której najlepiej je wykonywać tak, aby wszystko było ciepłe i podane w tym samym momencie.

Surówka z gruszki

Składniki 2 porcje:

  • 1 gruszka Williamsa,
  • 1 nieduża papryczka chilli,
  • 1/2 limonki,
  • 1 dymka,

DSC_3568i

Gruszkę przekroić na pół, wydążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Dymkę i paprykę pokroić w plasterki pod skosem. Gruszkę ułożyć na talerzu, na wierzch ułożyć pokrojone warzywa, a całość skropić sokiem z limonki.

DSC_3592i DSC_3606i

Pierożki Wonton

Składniki na około 15 pierożków:

  • 100 g mąki pszennej(może być też ryżowa),
  • 50 g wody
  • 1 cukinia,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 papryka,
  • 2 dymki,

DSC_3585i

Wymieszać mąkę z wodą i zagnieść ciasto. Gotowe nie powinno kleić się do rąk. Następnie przykryć je wilgotną czystą ścierką lub ręcznikiem i odstawić na 30 minut. W tym czasie umyć warzywa i pokroić je w paseczki, a dymkę w plasterki.

DSC_3587i
Gdy ciasto odpocznie rozwałkować cienko ciasto i wykrawać koła. Ja pomogłam sobie szklanką. W rękach można delikatnie rozciągnąć ciasto przed nałożeniem farszu.

DSC_3597i

DSC_3598i

Posmarować brzegi ciasta wodą i sklejać w falbankę lub jak tradycyjne pierogi. Gotowe pierożki układać w parowniku lub naczyniu do gotowania na parze. Aby się nie skleiły można wyłożyć je papierem do pieczenia. Gotować około 8-10 minut. Nie przejmujcie się, że nie zużyjecie wszystkich warzyw, zostaną wykorzystane później.

DSC_3600i

Jeśli chcecie przygotować większą ilość pierożków zasada jest prosta do ciasta potrzebujecie 2 razy więcej mąki niż wody.

Kurczak w cieście

Składniki na 2 porcje:

  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1-2 łyżki wody,

Fileta pokroić w paseczki. Oprószyć słodką papryką, pieprzem i szczyptą soli. Jajko wymieszać z mąką. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste lekko rozrzedzić niewielką ilością wody. Zanurzyć kurczaka w cieście i dokładnie obtoczyć. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni teflonowej posmarowanej olejem.

 

Makaron ryżowy z warzywami

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony wymieszać z warzywami pozostałymi z farszu do pierożków.

DSC_3611i IMG_20150930_145857

Na deser proponuję czekoladowe gryczane kuleczki 😉

Smacznego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s