Wieżyczki z bakłażana i cukinii

image

Warzywa bezsprzecznie królują w mojej kuchni. Nie wyobrażam sobie posiłku bez ich udziału. Dzięki nim potrawy nabierają kolorów i wyglądają niezwykle apetycznie. Szczególnie jesienią i zimą, gdy za oknem pojawia się coraz więcej szarości, deszczu czy nawet śniegu. Kolorowe potrawy nie tylko pobudzają moje kubki smakowe, ale są również wspomnieniem lata i radości.

 

Składniki na 2 porcje:

  • mała cukinia,
  • mały bakłażan,
  • kulka mozzarelli,
  • duży pomidor,
  • 2 kolby kukurydzy,
  • filet z piersi kurczaka( lub dowolny drób),
  • 2 garści rukoli
  • zioła prowansalskie,
  • kmin rzymski
  • pieprz,
  • sól,

DSC_3432

Bakłażana, cukinię i pomidora umyć i pokroić w plasterki. Fileta pokroić w paski. Doprawić kminem. Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Równocześnie nastawić wodę na kukurydzę. Możecie dodać do niej łyżeczkę cukru, aby gotowa kukurydza była delikatniejsza. Nigdy nie dodajemy soli do wody! Inaczej kukurydza będzie twarda.

DSC_3435

Bakłażana delikatnie obsypać solą. Po kilku minutach na powierzchni pojawią się krople. Opłukać plastry i wytrzeć je ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziecie się jego goryczki. Następnie doprawić go solą i pieprzem.

DSC_3433

Smażyć na patelni skropionej oliwą lub olejem. Cukinię doprawić pieprzem, solą i ziołami i również usmażyć. Gotowe posypać ziołami prowansalskimi.

DSC_3436

Najlepiej smażyć równocześnie bakłażany i cukinię, aby potem od razu składać kolejne piętra wieży. Kolejność: bakłażan – mozzarella – cukinia – pomidor. Wierzch wieży udekorowałam paskami fioletowej papryki. Podawać z kurczakiem, rukolą i ugotowaną kukurydzą.

Cena rukoli w sklepie jest wysoka. Warto wyhodować ją samodzielnie! Rośnie w ekspresowym tempie w praktycznie każdych warunkach. Swoją mam w doniczce na parapecie 🙂

DSC_3438

Smacznego!

DSC_3439

image

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s