Sos słodko-kwaśny

DSC_3219

Uwielbiam kolorowe dania! Od razu na ich widok poprawia się humor i apetyt. Sos z tego przepisu możecie zrobić w większej ilości i zamknąć w słoikach. Na zimę będzie idealny!

 

Składniki na 4 porcje:

  • puszka pomidorów( mogą być świeże, obrane ze skórki ok 0,5 kg)
  • 2 papryki (w dowolnych kolorach),
  • pól ananasa(można użyć tego z puszki),
  • 2 cebule,
  • 1 limonka,
  • puszka kukurydzy,
  • pieprz,
  • sos sojowy,
  • łyżeczka trawy cytrynowej,
  • łyżeczka słodkiej papryki i/lub chilli,
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • opcjonalnie pędy bambusa

 

DSC_3206

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż będzie szklista. Następnie wrzucić do garnka paprykę i lekko podsmażyć z cebulą. Po chwili dodać pomidory. Gotować na małym ogniu, aż papryka zmięknie.

DSC_3213i

W tym czasie możecie obrać i pokroić ananasa. Skórkę sciąć tak aby nie było widać czarnych oczek na miąższu. Środkowa część (to małe kółeczko) nie nadaje się do jedzenia i należy ją wykroić. Można to zrobić przy pomocy noża lub nakrętki.

DSC_3201

IMG_7742 IMG_7752

Gdy papryka będzie już miękka dodajemy pokrojonego ananasa i odsączoną kukurydzę. Delikatnie mieszamy i zostawiamy na parę minut na małym ogniu. Gdy ananas i kukurydza będą ciepłe dodajemy sok z limonki, przecier, cukier i resztę przypraw.

Najlepiej smakuje z ryżem i kawałkami kurczaka. Ale równie dobrze można jeść go tylko z ryżem.DSC_3216

DSC_3219DSC_3221

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s