Krokieciki z cukinii

DSC_3092i

Jeszcze jeden przepis z udziałem cukinii. Niezwykle łatwy w przygotowaniu. Krokieciki świetnie nadają się na kolację, przystawkę na imprezie, a także doskonale skomponują się z dowolnym daniem obiadowym.

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 4 średnie ziemniaki (odmiana sałatkowa)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • zielone tabasco
  • majeranek
  • olej lub oliwa

DSC_3059

DSC_3065

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić na co najmniej 30 minut, aby cukinia puściła sok.

DSC_3063

W tym czasie umyć, obrać i ugotować. Ziemniaki powinny być delikatnie twarde w środku. Gdy lekko ostygną i będzie można je wziąć do ręki zetrzeć na tarce na dużym oczku.

DSC_3070

Dokładnie odcisnąć sok z cukinii i przełożyć ją do drugiej miski.

DSC_3067 DSC_3076

Wymieszać dokładnie ziemniaki z cukinią. Formować krokieciki. Ułożyć je na papierze do pieczenia. Skropić olejem lub oliwą i posypać majerankiem.

DSC_3077 DSC_3080

Piec w temperaturze 200 st. Celsjusza przez około 30 minut. Krokieciki powinny się zarumienić z obu stron.

Podawać z pomidorkami koktajlowymi i skropione zielonym tabasco.

DSC_3107

DSC_3092i

Smacznego!DSC_3096iDSC_3099 DSC_3097i

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s