Burger z cukinii

DSC_3113i

Całą rodziną korzystamy w pełni z sezonu na cukinię i próbujemy coraz to nowych przepisów z jej udziałem. Oczywiście to te najprostsze i z niewielką liczbą składników są według nas najlepsze. Do zrobienia tych burgerów potrzebne są tylko dwa składniki( nie licząc przypraw 😉 )!

 

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • łyżeczka lubczyku,
  • łyżeczka natki pietruszki,
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego,

DSC_3105i

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Środek powinien być lekko twardy. Najlepsze będą ziemniaki sałatkowe. Są zwarte i nie kruszą się ani nie rozpadają po ugotowaniu. 

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odstawić na co najmniej 20 minut. Następnie odcisnąć wodę.

Ziemniaki po ugotowaniu ostudzić. Gdy będziecie mogli je wziąć do ręki również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

DSC_3082i

Cukinię i ziemniaki dokładnie wymieszać ze sobą. Dodać przyprawy i formować burgery. Aby wyrównać powierzchnię można delikatnie skropić lub posmarować je olejem. Wtedy dodatkowo ładnie się zrumienią w piekarniku.

Jeśli chcecie, aby wasze burgery były o identycznym kształcie, jako foremki użyjcie dużej zakrętki od słoika.

DSC_3085i

Burgery piec w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 20 minut. Na następnie 5-10 minut podnieść temperaturę do 200 st. i ustawić grzanie od góry.

Gotowe burgery można podawać tradycyjnie w bułce. Świetnie będą smakowały w połączeniu z sałatkami, innymi warzywami lub jako dodatek do dania obiadowego.

DSC_3120i DSC_3116i DSC_3114

Mój burger to musztarda, domowy ketchup, 3 listki sałaty, czerwona cebula, pomidor, ogórek kiszony i fioletowa papryka.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s