Kokosowo-cytrynowy sernik z fasoli

DSC_2983

Mam słabość do niestandardowych wypieków i eksperymentów w kuchni. Oto jeden z nich. Dodatkowo zdradzę wam jeden ze sposobów zastąpienia jaj w wypiekach 🙂

 

Składniki:

  • puszka fasoli białej,
  • szklanka mleka,
  • 6 łyżek wiórków kokosowych,
  • 4-5 łyżek jogurtu,
  • 4,5 łyżek siemienia lnianego
  • 2 łyżki cukru,
  • skórka z całej cytryny
  • sok z połówki cytryny,

DSC_2929

W tym przepisie siemię lniane zastępuje jajka. 1,5 łyżki siemienia = 1 jajko. Nasiona zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia.

Jeśli wolicie użyć jaj należy rozdzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z przygotowaną masą, a z białek ubić pianę.DSC_2931

Mleko ugotować z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Mleko po ugotowaniu lekko ostudzić.DSC_2938

Fasolę przepłukać po wyjęciu z puszki. Następnie zblendować na gładką masę. Gdy blender sobie nie radzi lub fasola jest zbyt sucha, dolać niewielką ilość mleka.

DSC_2940 DSC_2945

Wymieszać fasolę z mlekiem, a następnie dodać jogurt i połowę wiórków.DSC_2949 DSC_2951

Siemię lniane po namoczeniu powinno podwoić swoją objętość. Należy je odcedzić i dodać do reszty masy. Nasiona można dodać w całości lub zblendować. Ja wybrałam drugą opcję, ponieważ chciałam otrzymać ciasto o gładkiej konsystencji. DSC_2954

Całość dokładnie wymieszać. Dodać resztę wiórków i wylać do formy. Piec w piekarniku przez ok 25-30 minut w temp. 170 st. Celsjusza.

Wskazówka: Przepis nie zawiera mąki ani jaj, dlatego można go zrobić również w wersji na zimno. Wystarczy dodać żelatynę 😉DSC_2956 DSC_2968

Znakomicie smakuje z borówkami, cytryną lub truskawkami. Zasmakowało mi także połączenie ciasta z dżemem z czarnej porzeczki.  DSC_2981DSC_2983 DSC_2978 DSC_2979

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s