Zapiekanka warzywna

DSC_0102

Zapiekanka to jednocześnie proste i efektowne danie. Można „wrzucić” do niej dosłownie wszystko! Zawsze wyjdzie pyszna, a jej wygląd nie zdradzi, że to obiad na ostatnią chwilę, lub że czyścicie lodówkę. Dzięki sporej ilości warzyw świetnie sprawdzi się również w upalne dni, kiedy apetyt na jedzenie spada.

 

Składniki na dwie porcje:

  • 150 g makaronu razowego,
  • 250 g brokuła,
  • puszka pomidorów,
  • 100 g szpinaku,
  • 100 g fasolki szparagowej,
  • filet z piersi kurczaka,
  • bazylia,
  • kurkuma,
  • pieprz cytrynowy,

Makaron ugotować al dente. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Brokuła podzielić na różyczki i podgotować na parze.

W ceramicznym lub żaroodpornym naczyniu posmarować niewielką ilością oleju. Na dnie ułożyć makaron, a następnie brokuła.  DSC_0085DSC_0089

Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Podsmażać na patelni aż będzie rumiany. W trakcie można dodać przyprawę curry. DSC_0093

Kolejną warstwą zapiekanki są surowe liście szpinaku. Dla podkreślenia smaku warto posypać je kurkumą.DSC_0097

Następnie ułożyć obraną i pokrojoną fasolkę szparagową oraz pomidory. Wierzch posypać bazylią i pieprzem cytrynowym. DSC_0098 DSC_0099

Zapiekać w piekarniku przez 5-10 minut tak aby fasolka zmiękła.DSC_0102

Smacznego!DSC_0104

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s