Tarta z cukinii

DSC_0279

Sezon na cukinię w pełni. To jedno z moich ulubionych warzyw. Jest delikatna w smaku i świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania. Dziś chcę podzielić się z Wami znakomitym przepisem na tartę z cukinią w roli głównej.

 

Składniki na spód:

  • dwie szklanki mąki z pełnego przemiału,
  • 1 jajko,
  • 120 g jogurtu naturalnego,
  • łyżka oleju lub oliwy,
  • łyżeczka bazylii,

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Zagnieść ciasto. Gdy nie będzie się kleiło do rąk, zawinąć w papier i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Dokładny przepis na ciasto znajdziecie tutaj.

Składniki na farsz:

  • 1 duża cukinia,
  • 1 cebula czerwona,
  • filet z kurczaka (ja wykorzystałam kawałek z obiadu),
  • garść pomidorków koktajlowych,

Składniki na sos

  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • 2 plasterki sera żółtego,
  • 1/3 kostki Fety,

Cebulę obrać i drobno pokroić. Kurczaka i połowę cukinii pokroić w kostkę. Drugą połowę cukinii pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki przekroić na połówki.

DSC_0243

DSC_0249~2

Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie szklista dodać kurczaka. Pod koniec smażenia dodać cukinię pokrojoną w kostkę. Cukinia powinna zmięknąć. Doprawić do smaku pieprzem cytrynowym, kolendrą i lubczykiem. Gotowy farsz odstawić do wystygnięcia.

DSC_0253

DSC_0251

Ciasto wyciągnąć z lodówki, cienko rozwałkować. Piec w 200 st. Celsjusza przez około 15 minut.

Na podpieczony spód nałożyć farsz, a następnie ułożyć plasterki cukinii i połówki pomidorków. Przygotować sos: wymieszać jajka z mlekiem i dodać pokrojony drobno ser. Wylać na górę tarty.

DSC_0261 DSC_0254i

 

DSC_0268i

 

DSC_0267i

 

 

Całość zapiekać do momentu gdy ser zacznie się rumienić.

DSC_0272 DSC_0271i

Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!

DSC_0279

DSC_0280i

 DSC_0282

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Tarta z cukinii

  1. A ja wszędzie szukałam dobrego przepisu na tartę z cukinią i pomidorami… ostatecznie się poddałam i u mnie na stole pojawiła się w zamian za to tarta porowa 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s