Domowy ketchup – pikantny i z papryki

DSC_0220~2

Ketchup jest jednym z najpopularniejszych sosów na świecie. Można go znaleźć w praktycznie każdej lodówce. Jego zaletą jest wszechstronność, pasuje do wielu dań i przystawek. Z jakością ketchupów dostępnych w sklepach jest różnie dlatego czemu nie zrobić go samodzielnie w domu? Dziś proponuję lekkie odstępstwo od klasyki ponieważ zamiast pomidorów głównym składnikiem będzie papryka.

 

Składniki:

  • 3 kg papryki czerwonej,
  • 200 g papryki ostrej,
  • 600 g przecieru pomidorowego,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 0,5 kg cukru,
  • 3 główki czosnku,
  • 5 liści laurowych,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli

IMG_9794i

Oba rodzaje papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.

IMG_9786

IMG_9791i IMG_9792

Następnie dodać cukier, przecier i ocet, dokładnie wszystko wymieszać. Dodać resztę składników. Gotować na małym ogniu przez 40 minut do odparowania nadmiaru wody. Zamiast przecieru możecie wykorzystać świeże pomidory, jednak wtedy wydłuży się czas gotowania i odparowywania ketchupu.

IMG_9799i IMG_9798i

Jeszcze ciepły ketchup przelać do słoiczków i od  razu zakręcić.

W domu robimy najczęściej podwójną porcję, ponieważ słoiczki bardzo szybko znikają 😉

 

DSC_0207~2 DSC_0215 DSC_0212

DSC_0220~2 DSC_0218~2

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Domowy ketchup – pikantny i z papryki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s