Pasta z bobu

DSC_0074i

Osobiście bardzo lubię bób. Najczęściej jem go samego. Jednak każdy potrzebuje odmiany, którą jest właśnie ta pasta kanapkowa. Prosta w przygotowaniu i wyrazista w smaku.

 

Na Facebooku udostępniłam Wam kiedyś grafikę ze składnikami odżywczymi i mineralnymi, które znajdują się w bobie.

IMG_7969

Składniki:

  • 200 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 1/2 limonki,
  • łyżka wody,
  • łyżka oleju,
  • łyżeczka tabasco z czosnkiem,
  • pieprz cytrynowy,cząber, natka pietruszki i sól do smaku,

DSC_0048i

Bób ugotować do miękkości. Zaraz po ugotowaniu zalać go zimną wodą. Dzięki temu szybciej wystygnie i łatwiej będzie się go obierało.

DSC_0051

DSC_0055

Obrany bób przełożyć do blendera. Dodać pozostałe składniki. W przypadku limonki wykorzystujemy zarówno sok jak i skórkę. Jeśli nie macie sosu tabasco z czosnkiem możecie zastąpić go płatkami lub sproszkowanym chilli i rozgniecionym ząbkiem czosnku.

DSC_0063

 

Całość zblendować na gładką masę. Podawać z nasionami bobu, pieprzem cytrynowym i natką pietruszki.

DSC_0078i

DSC_0074i

DSC_0070i

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s