Ziołowe muffinki z brokułem

IMG_1635

Muffiny głównie kojarzą się ze słodkim deserem. Równie dobrze smakują w wytrawnym wydaniu. Świetnie sprawdzą się zarówno na drugie śniadanie jak i kolację. Dodatkowo mogą być idealnym uzupełnieniem obiadu.

 

 

Składniki na ok 12 babeczek:

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 100 g mąki z brązowego ryżu,
  • 1 jajko,
  • 250 ml maślanki,
  • połowa lub 12 różyczek brokuła,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 2 łyżeczki cząbru, rozmarynu, tymianku, natki pietruszki, papryki, pieprzu cytrynowego
  • po łyżeczce estragonu, lubczyku i soli

IMG_1583

Brokuła ugotować al dente w wodzie lub na parze. Mąki i proszek dokładnie wymieszać ze sobą. Jeśli w domu nie macie akurat mąki ryżowej, wystarczy zmielić drobno woreczek ryżu brązowego. Następnie dodać wszystkie przyprawy. IMG_1573

 

IMG_1588

W drugiej misce połączyć płynne składniki: maślankę, jajko i olej. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, delikatnie mieszając.

IMG_1608

Do foremek nakładać niewielką ilość ciasta, następnie ułożyć brokuła, którego wierzch pokryć resztą ciasta.

IMG_1616 IMG_1610

 

IMG_1618

Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 25 minut. Grzanie ustawić od dołu. 5-10 minut przed końcem pieczenia zmienić ustawienie na grzanie góra-dół lub tylko góra.

 

IMG_1624 IMG_1632 IMG_1635 IMG_1639 IMG_1661

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s