Tajemnice lodówki

DSC_0007

Zdarza Ci się, że produkty spożywcze pomimo przechowywania w lodówce tracą smak, więdną lub się psują? Wszystko zależy od odpowiedniego ułożenia w lodówce, które przedłuży ich trwałość oraz zapobiegnie marnowaniu jedzenia.

 

Wszystko dlatego, że w lodówce występują różnice temperatur. Na najniższych półkach jest zdecydowanie chłodniej niż na górnych.

 

Najwyższa półka:

  • jogurty, kefiry, maślanki
  • dżemy, powidła,
  • produkty o długim terminie ważności,
  • produkty zamknięte w szczelnych opakowaniach
  • ciasta,

DSC_0021

 

IMG_1460

Środkowe półki:

  • pozostały nabiał ( sery, twaróg, mleko)
  • wędliny,
  • potrawy gotowane (np. zupy)

DSC_0019

 

IMG_1461

Najniższa półka:

  • świeże mięso,
  • ryby,
  • pokrojone owoce i warzywa,
  • otwarte produkty,

DSC_0015

 

IMG_1455

Zazwyczaj jest to najchłodniejsze miejsce w lodówce, które zagwarantuje najdłuższą trwałość wymienionych produktów. Na tej półce należy również umieszczać produkty rozmrażane.

Szuflady:

  • warzywa
  • owoce

DSC_0024

 

IMG_1454

Na wyższych półkach istnieje ryzyko ich przemrożenia. W lodówce przechowuje się tylko dojrzałe warzywa i owoce. Te które nie osiągnęły pełnej dojrzałości najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej.

Pamiętaj, że temperatura w lodówce nie zależy od umiejscowienia zamrażalnika!

Drzwi:

  • sosy,
  • napoje,
  • olej,
  • jaja,
  • masło

DSC_0013

 

IMG_1458

W obrębie drzwi panuje temperatura około 10-15 st. Celsjusza. Dlatego najlepiej przechowywać tam produkty, które nie wymagają niskich temperatur. Mleko nie nadaje się do przechowywania w tym miejscu. Zmiany temperatury powstałe w wyniku otwierania i zamykania drzwi mogą prowadzić do jego zepsucia.

DSC_0025

 

 

Produkty gotowe do spożycia nie mogą znajdować się na tej samej półce co surowe mięso, jaja, warzywa lub owoce.

Układając produkty w lodówce warto pamiętać, aby z przodu ustawiać te wcześniej kupione, których termin przydatności do spożycia się kończy. Zapobiegnie to marnowaniu jedzenia i wyrzucaniu przeterminowanych produktów.

 

Aby lodówka spełniała swoje zadanie nie należy jej przepełniać. Utrzymanie danej temperatury wewnątrz wymaga ciągłej cyrkulacji powietrza. W przypadku zbyt dużej ilości ciasno ułożonych produktów temperatura może wzrosnąć w jednej części i spaść w drugiej.
Nie można zapominać o dbaniu o higienę lodówki. Od czasu do czasu należy ją rozmrozić i przemyć.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s