Krem z pomidorów

Podobno wszyscy lubią zupę pomidorową. Dla mnie nie jest to tak oczywiste, bo pomidorowa pomidorowej nierówna. Każdy ma swoje małe sekrety i receptury. Dziś podzielę się z Wami moim przepisem 😉 .

IMG_1384

Składniki na 2 litry zupy:

  • 2 puszki pomidorów,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • czerwona cebula,
  • papryka,
  • 3 marchewki,
  • 400-500 ml wody,
  • oliwa z oliwek,
  • świeży lubczyk,
  • sos sojowy,
  • pieprz,

11402986_825764714159533_1901992033830365563_n

Gotowanie zupy zaczynamy podsmażenia cebuli na oliwie. Gdy będzie szklista dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany lubczyk, dalej podsmażać. Papryka powinna zmięknąć. Wtedy dodaj pokrojoną w plastry marchew i pomidory. Gotować pod przykryciem aż do miękkości marchewek. Następnie  całość zblendować na gładką masę. Gotowy krem jest bardzo gęsty, dlatego dodaję wodę i ponownie wykorzystuję blender, aby otrzymać jednolitą konsystencję.

IMG_1325IMG_1331 IMG_1332IMG_1340IMG_1349 IMG_1351

Gdy krem ma już właściwą konsystencję dodać słoiczek koncentratu, który nie tylko doda smaku, ale i zabarwi krem. Następnie doprawić go do smaku sosem sojowym i pieprzem. Całość jest aromatyczna, dlatego nie potrzebuje większej ilości przypraw.

IMG_1355

IMG_1361

IMG_1369

Smacznego!

IMG_1383

Krem świetnie smakuje podany z łyżeczką jogurtu i czarnuszką lub z grzankami i bazylią.IMG_1394

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s