Ciasto bananowo-jogurtowe

IMG_1268

Masz ciemniejące banany i nie wiesz co z nimi zrobić? Oczywiście można je po prostu zjeść lub zrobić koktajl. Dla mnie dojrzałe banany są za słodkie, a koktajl bananowy może w końcu się znudzić. Wtedy robimy ciasto bananowo-jogurtowe! Jest proste w przygotowaniu, a po upieczeniu słodkie i rozpływające się w ustach.

 

Składniki na foremkę 24×10:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 375 g jogurtu naturalnego (1,5 kubeczka),
  • 2-3 jajka,
  • pół szklanki mąki,
  • sok z połówki cytryny,

IMG_1205 IMG_1207

Banany zblendować z jogurtem i sokiem z cytryny. Przelać masę do miski i dokładnie wymieszać z mąką. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z masą. Białka ubić na sztywną pianę. Ja robiłam to ręcznie, ale można skorzystać z pomocy miksera. Pianę delikatnie wymieszać z resztą masy.

IMG_1088

IMG_1229

 

IMG_1231

IMG_1233

IMG_1236

Wylać do foremki. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Przez 15 minut ustawić grzanie od dołu, kolejne 15 minut termoobieg lub grzanie góra-dół.

IMG_1239 IMG_1242

IMG_1244

IMG_1254

Ciasto zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Ja swoje wyciągnęłam zbyt szybko i niestety opadło.

IMG_1280

IMG_1287

 

Ciasto pomimo braku cukru jest słodkie dlatego świetnie komponuje się z kwaśnymi dodatkami. Polecam mus malinowy, kiwi lub dżem z czarnej porzeczki.  Mus malinowy to wyłącznie zblendowane mrożone maliny.

IMG_1268 IMG_1270

Smacznego!

IMG_1272

IMG_1275 IMG_1300

IMG_1302

IMG_1305 IMG_1311

IMG_1312IMG_1313

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s